Havacılık ve Teknolojinin Buluşma Noktası
26430
page-template-default,page,page-id-26430,page-child,parent-pageid-25887,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ICAO/ACI OLS SEMPOZYUMU ÜZERİNE

21 Şubat 2022 – Çağla KALKAN

icao-ols-haritaevi

Mania yönetimi havacılık sektöründe 50 yıl aradan sonra yenileniyor. Bunun ilk adımı olarak ICAO/ACI OLS Sempozyumu ile atıldı. Haritaevi olarak biz de bu sempozyuma sponsor olduk. Umarız sektörde bu tür adımlar hız kesmeden devam eder. Sempozyuma ait notlarımızı ve gözlemlerimizi sizlerle paylaşmak isteriz. Aşağıda sempozyumu genel olarak değerlendirip daha sonra detaylarına bakacağız.

İlk olarak online bir sempozyum olarak çok başarılıydı, ama teknolojilinin sınırlarını görmemek de imkansızdı. Ses koordinasyonu bazen anlaşılmayı engellemektedeydi. Sunucuların bazılarının tek ton olan sunumları katılımcıların odaklanmasını zorlaştıran noktalardı. Ücretli olması ve ücretinin 250 dolar gibi bir rakam olması herkes için adil bir durum değildi maalesef. Halen birçok ülkede bu rakam insanların aylık kazancından fazlasına karşılık geliyor. Daha uygun bir fiyatlandırma, daha adil bir katılım yaratabilir. Öğrenciler için de indirimli katılım koşulları sunulabilirdi. Sempozyumda hiç kadın katılımcı görememek ise ayrı bir üzücü noktaydı. Bu konuda umarız bir sonraki etkinlikte daha duyarlı bir atmosfer oluşturulur.

Biraz da içerikleri değerlendirelim. En başta yeni OLS konseptine geçiş için belirlenen tarihler uygulanabilir görünmüyor. Bu kadar kısa sürelerin kimseye bir faydası olacağını düşünmüyorum. Bu konu Q&A kısmında sıkça soruldu. Bu tarihlendirme yapılırken kurumların kısıtlı bütçeleri hesaba katılmamış gibi görünüyor. Bir diğer konu da araştırma ve geliştirmelerin gelişmiş ülkeler üzerinden yapılmış olmasıdır. Elbette daha iyi veri olduğu için gelişmiş ülkelerden faydalanmak güzel, ama gelişmemiş ülkeleri de hesaba katmak, bu ülkelerdeki operasyonlar ve sıkıntıları daha geniş bir çerçeve içine oturtmamıza yardımcı olur.

Güncel Mania Planlarında yapılan değişikliklerin daha çok yüzey yaratması ve yüzeylerin isimlendirmesinin kafa karıştırıcı olması bir başka önemli noktadır. Genel olarak hep daha az yüzey olması beklentisi var insanlarda, çünkü yüzeylerin sayısı arttıkça operasyonlar daha karmaşık hale geliyor. Ayrıca, başka operasyonlarda kullanılan terimlerden daha farklı terimler kullanmak kafa karışıklığını önler.

Son olarak, Q&A kısmını değerlendirelim. Bu kısım tamamen profesyonellerden gelen sorular. Ve maalesef burada sıkça sorulan sorular insanların çok temel konularda sıkıntı yaşadığını gösteriyor. Sunucular her seferinde daha az havacılık çalışması gerekeceğini söylese de en çok sorulan soru havacılık çalışmasını kimin yapacağı konusu. Bu soru defalarca kez soruldu ve defalarca kez yanıtlandı. Ve yanıt herhangi bir paydaştı. ICAO bu alanı tamamen ulusal yönetimlere bırakıyor ve bu çoğu ülkede henüz çözülmemiş bir konu. İnsanların çok temel konularda bile henüz net fikirlerinin olmaması, üzerinde kafa yormayı hak eden bir durum.

Toparlamak gerekirse, biz böyle bir sempozyumun yapılmasına çok sevindik. Havacılık Emniyeti açısından çok temel bir konunun gündeme alınması gerekliydi. İnsanların daha çok etkileşime girebileceği alanlar yaratılması herkes için faydalıdır. Daha güzel sempozyumlarda olmak dileğiyle.