Havacılık ve Teknolojinin Buluşma Noktası
26535
page-template-default,page,page-id-26535,page-child,parent-pageid-25887,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

ICAO/ACI OBSTACLE LIMITATION SURFACES (OLS) SYMPOSIUM 2021 YORUMLARI

18 Nisan 2022 – Arzu ÇUBUKÇU

icao_ols

Öncelikle bu büyük etkinliği kaçıranlar varsa ICAO TV’den ücretsiz olarak izlemelerini tavsiye ederek etkinlikle ilgili izlenimlerimi paylaşmak isterim. Ayrıca bu yazının tamamen kişisel anlayış ve görüşlerimden oluşacağını da lütfen göz önünde bulundurunuz.

Bu kadar özel bir çalışma alanı için dünyanın dört bir yanından katılımcıları ağırlayan, etkileşimi bol, verimli ve eğlenceli bir etkinlikti. Şirketimiz Haritaevi de bu önemli, uluslararası etkinliğin tek sponsoru olarak katılımcılar arasında yerini aldı.

ic_gorsel

Üç gün süren etkinlikte mevcut Engel Sınırlama Yüzeyleri (OLS-Mania Planları), eksikleri ve yeni dönemde ne gibi gelişmeler yaşanacağı anlatıldı. Mevcut OLS’lerin tarihinin 1950’lere kadar uzanmakta olduğu oysaki bu süreçte uçakların değiştiğinden, hızlandığından ve güçlendiğinden ayrıca yapılaşmaların da arttığından bu nedenlerle de mevcut yüzeylerin ihtiyacı karşılayamaz hale geldiğinden bahsedildi. OLS’nin yapılandırılmasıyla oluşturulacak olan yeni yüzeyler hala çalışma aşamasındaymış. Yeni yüzeylerden Engelsiz Yüzeylerin (OFS) ve Engel Değerlendirme Yüzeylerinin (OES), çalışmalar tamamlandıktan sonra 2024 yılında geçişinin yapılacağı 2026’dan itibaren ise uygulanabilir hale geleceği belirtildi. Elbette daha sonrasında da belirli aralıklarla güncellemeler olacaktır. OFS’nin altı yüzeyden (kalkış tırmanış, yaklaşma, geçiş, iç geçiş, iç yaklaşma, zorunlu iniş), OES’nin ise dört yüzeyden (yatay, aletli kalkış, doğrudan aletli yaklaşma, hassas yaklaşma) oluşacağı aktarıldı.

Etkinlik katılımcılar açısından oldukça faydalı, geri bildirimi bol ve bilgilendirici oldu. Üç günün ardından blog sayfalarında ve sosyal medyada yarattığı etki de bu görüşü destekler nitelikteydi. Yapılan sunumlar, etkinlik programı ve akış üzerinde titizlikle çalışıldığını göstermekteydi.

Elbette etkinliğin eleştirilebilecek yanları da vardı. Bunlardan bazıları; konuşmacıların ve katılımcıların arasında özel sektörden neredeyse kimsenin olmaması, OLS gibi dar ve özel bir alan için etkinliğin ücretli olmasının katılımı daha da kısıtlamış olması ve son olarak da konuşmacılar arasında hiç kadın katılımcının olmamasıydı. Kendi adıma sonraki etkinliklerde bu konuların düzeltilebileceğine inanıyor ve umut ediyorum.

Bu güzel etkinlik için ICAO ve ACI başta olmak üzere tüm konuşmacıları ve soru cevap kısımlarında birbirine yardımcı olan tüm katılımcıları tebrik ederim, yeni etkinliklerde buluşmak dileğiyle.