Havacılık ve Teknolojinin Buluşma Noktası
25620
page-template-default,page,page-id-25620,page-child,parent-pageid-22469,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Biyoçeşitlilik ve Yaban Hayatı Yönetimi

Artan nüfus ve ekonomik ilişkiler genellikle şehir yerleşimlerini ve yaban hayat sınırlarını kesişir hale getirir. Bazen de yaban hayatın üyeleri su, yiyecek, barınak ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için şehir yerleşimlerine yaklaşır. Ekonomik faaliyetler hassas yaban hayatı dengesini tehdit ederken, yaban hayatı tehlikeleri de ciddi ekonomik zararlara neden olmaktadır.

Havacılık sektöründe yaban hayatı tehlike yönetimi, emniyet yönetiminin önemli bir bölümüdür. Yaban hayat çarpmaları, özellikle kuş çarpmaları, uçaklarda ciddi arızalara yol açması ve uçuş gecikmeleri veya iptalleri nedeniyle her yıl havayollarında ve havalimanlarında milyonlarca dolarlık zarara neden olur. Kuş çarpması raporlarına göre, çoğu kaza bir havaalanının yakınında 100ft/30m’nin altında meydana geliyor. Haritaevi, hem ekolojik dengeyi korumak hem de kuş çarpması gibi yaban hayat tehlikelerini azaltmak için biyoçeşitlilik yönetimi ve yaban hayat yönetimi için gerekli bilgileri veri tabanında sunar.

Haritaevi, ICAO Ek 14 ve EASA Güvenlik Bilgi Bültenleri gerekliliklerine uygun olarak biyoçeşitlilik ve yaban hayat yönetimi verilerinin elde edilmesiyle, yaban hayat tehlikelerinin nasıl azaltılabileceğini ve güvenliğin nasıl sağlanabileceğini değerlendirir. Biyoçeşitlilik ve yaban hayatı verileri sayesinde, havacılar biyoçeşitliliği kolayca izleyebilir, verileri yönetebilir, yerel bilgilerini ekleyebilir ve yaban hayatı risk değerlendirmeleri yapabilirler. Böylece, havalimanı SMS görevlileri yaban hayatı yönetimini daha verimli bir şekilde planlayabilir.

Haritaevi, biyoçeşitlilik ve yaban hayatı verilerini birçok içerikle kullanıcılarına sunuyor. Örnek olarak:

Kuşlar İçin Önemli Doğa Alanları

Kuşlar için önemli doğa alanları bilgisi, bir havalimanı etrafındaki yaban hayat nüfusu, dağılımı ve yoğunluğunun ölçülmesini sağlayarak yaban hayat yönetimini optimum şekilde planlamayı mümkün kılar. Ayrıca, Haritaevi yaban hayat tehlikelerini azaltmaya yardımcı olan, havalimanlarının etrafındaki yabani türlerin özelliklerinin ve bu türler için çekici özellik taşıyan konumların bilgisini de sağlar.

Kuş Göç Yolları ve Zamanlaması

Yaban hayatında maddi kayıpla sonuçlanan kazaların çoğu göçmen kuşlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, kuş göç yolları ve zamanlama bilgisi kuş kontrol faaliyetlerini kolaylaştırır. Güvenlik görevlileri doğru zamanda bilgilendirilirlerse, kuş çarpması tehlikelerini azaltabilir. Böylece, kuş göç yolları ve zamanlama bilgisi ile bir havalimanı çevresindeki kuş yönetimi daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Katı Atık Depolama Alanları

ICAO Ek 14 ve EASA Güvenlik Bilgi Bültenleri, bir havalimanının 13 kilometre yakınında herhangi bir katı atık depolama tesisi olmaması gerektiğini belirtmektedir. Bunun en önemli nedeni katı atık alanlarının kuşlar için bir çekim merkezi olmasıdır. Ne yazık ki, paydaşların koordinasyonunun zayıf olması nedeniyle bazen katı atık depolama tesisleri havalimanına yakındır. Bu nedenle, katı atık depolama alanlarından elde edilen veriler kuş çarpması risklerini değerlendirmek adına önemlidir.

Günümüzde havalimanının dijitalleştirilmesi, havacılık otoriteleri için önemli bir gündem maddesidir. Haritaevi, emniyet yönetimlerinin dijitalleşmesi konusunda dikkat çekici çözümlere sahiptir. Yaban hayat yönetiminin dijitalleştirilmesi, daha az çabayla daha güvenli havaalanları sağlar. Yaban hayat tehlikeleri yönetimi için size dijital formatta birçok özel veri sağlayabilir ve bilgisayar aracılığıyla yönetmenize imkân sağlar. Yazılımımızı ve verilerimizi havalimanı özellikleri ve yetkililerin gereksinimlerine göre özelleştirebiliriz.